poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Sałatka z komosą ryżową, selerem naciowym i fetą



Sałatka z komosą ryżową, selerem naciowym i fetą


Składniki:

Komosa ryżowa – 200g
Seler naciowy – 6 łodyg
Orzechy włoskie -  1 szklanka
Rzodkiewka – 5 sztuk
Czarnuszka – 1 łyżka
Feta – 200g
Sól, pieprz

Składniki – sos:

Oliwa z oliwek – 3 łyżki
Miód – 1 łyżka
Masło migdałowe – 2 łyżki
Sok z 1 cytryny


Wykonanie:

Komosę ugotować w osolonej wodzie a następnie ostudzić. Gdy będzie już zimna dodać do niej drobno posiekane orzechy, rzodkiewkę i seler pokrojone w plastry. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i czarnuszką.
Sałatkę przełożyć do naczynia, a na wierzchu ułożyć fetę pokrojoną w plastry.
Sałatkę polać sosem przygotowanym z wymieszanej oliwy z oliwek, miodu, masła migdałowego i soku z cytryny.