Kotleciki warzywne z tuńczykiem
Składniki – 5 sztuk:
Ziemniaki – 5 średnich
Marchew – 2 sztuki
Brokuły – 4 różyczki
Kalarepa – ½ sztuki
Tuńczyk w sosie własnym – 200g
Jajko – 1 sztuka
Siemię lniane mielone – 3 łyżki
Mąka – 2 łyżki
Sól, pieprz, suszone oregano
Natka pietruszki – 3 łyżki posiekanej
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, a
następnie przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy potarte na grubych
oczkach marchewkę, brokuła i kalarepę. Wszystko mieszamy z rozdrobnionym
widelcem tuńczykiem, natką pietruszki i doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy
jajko, mąkę i siemię lniane.
Z ciasta formujemy kotleciki, które układamy na blasze do
pieczenia i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach, odwracając od czasu do
czasu na drugą stronę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz