sobota, 6 sierpnia 2016

Pierogi z jagodami



Pierogi z jagodami


Składniki – ciasto:

1 kg mąki pszennej
4 żółtka
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Ciepła woda

Składniki – farsz:
Jagody – 3-4 szklanki

Wykonanie:

Jagody dokładnie myjemy i suszymy.
Następnie przygotowujemy ciasto – mąkę mieszamy z solą, oliwą i żółtkiem. Dodajemy stopniowo letnią wodę i zagniatamy ciasto – musi mieć odpowiednią konsystencję.
Następnie ciasto rozwałkowujemy (delikatnie podsypujemy mąką żeby się nie przyklejało) na grubość około 2mm. Szklanką wycinamy kółka, nakładamy na nie jagody i sklejamy.
Gotujemy w lekko osolonej wodzie i podajemy z roztopionym masłem i jogurtem (lub śmietaną i cukrem jeśli ktoś lubi;) ).