Pierogi z jagodami
Składniki – ciasto:
1 kg mąki pszennej
4 żółtka
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Ciepła woda
Składniki – farsz:
Jagody – 3-4 szklanki
Wykonanie:
Jagody dokładnie myjemy i suszymy.
Następnie przygotowujemy ciasto – mąkę mieszamy z solą,
oliwą i żółtkiem. Dodajemy stopniowo letnią wodę i zagniatamy ciasto – musi
mieć odpowiednią konsystencję.
Następnie ciasto rozwałkowujemy (delikatnie podsypujemy mąką
żeby się nie przyklejało) na grubość około 2mm. Szklanką wycinamy kółka,
nakładamy na nie jagody i sklejamy.
Gotujemy w lekko osolonej wodzie i podajemy z roztopionym
masłem i jogurtem (lub śmietaną i cukrem jeśli ktoś lubi;) ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz