wtorek, 2 sierpnia 2016

Zupa Pho



Zupa Pho




Składniki:

Szponder – 1kg
Cebule – 4 sztuki
Cynamon laska – 1 sztuka
Anyż – 1 sztuka (gwiazdka)
Imbir – 5cm kawałek
Sos rybny
Polędwica wołowa – około 100g
Prażona cebula (wedle uznania)
Orzechy ziemne – ½ szklanki
Dymka – 2 sztuki
Kolendra świeża
Opcjonalnie (jeśli dostępne) – tajska bazylia i pachnotka
Kiełki fasoli mun
Makaron ryżowy
+ sos Sriracha
Limonki

Wykonanie:

Szponder pieczemy razem z cebulami (przekrojonymi na pół) przez 25-30 minut. Następnie szponder i cebule przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu razem z cynamonem, anyżem i imbirem przez 3-4 godziny. Po tym czasie zupę doprawiamy sosem rybnym i gotujemy przez kolejną godzinę.
W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki do zupy. Polędwicę kroimy w cienkie plastry (grubości 1-2 mm) i podsmażamy na oliwie z oliwek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
W miseczkach układamy makaron, dodajemy usmażone plastry polędwicy, drobno posiekane (lub rozgniecione) orzechy włoskie, kiełki fasoli mun i prażoną cebulę. Do miseczek dodajemy świeże zioła, pokrojoną dymkę i całość zalewamy wywarem. Do zupy wkrapiamy kilka kropli soku z limonki, a dla osób lubiących ostre smaki, polecam dodanie do zupy kilku kropli sosu Sriracha.