środa, 12 października 2016

Makaron z pesto z pieczonej papryki



Makaron z pesto z pieczonej papryki


Składniki – 4 porcje:

Papryka czerwona – 5 sztuk
Czosnek – 2 ząbki
Orzechy włoskie – ½ szklanki
Parmezan – 3 łyżki startego
Oliwa z oliwek – ½ szklanki
Papryczka peperoncino (lub inna ostra) – 1 sztuka
Sól
Makaron – 350-400g

Wykonanie:

Paprykę umyć a następnie delikatnie posmarować oliwą z oliwek i piec w 180 stopniach przez 25-35 minut (aż skórka zacznie robić się czarna). Następnie papryki przełożyć do foliowego woreczka i usunąć z nich skórę.
Upieczone, obrane i pozbawione gniazd nasiennych papryki zmiksować razem z czosnkiem, ostrą papryczką, orzechami i parmezanem dodając stopniowo oliwę z oliwek.
Gotowe pesto doprawić do smaku solą.

Makaron ugotować w osolonej wodzie i wymieszać z pesto. Podawać z plastrami parmezanu, świeżą bazylią i kaparami.