Makaron z pesto z pieczonej papryki
Składniki – 4 porcje:
Papryka czerwona – 5 sztuk
Czosnek – 2 ząbki
Orzechy włoskie – ½ szklanki
Parmezan – 3 łyżki startego
Oliwa z oliwek – ½ szklanki
Papryczka peperoncino (lub inna ostra) – 1 sztuka
Sól
Makaron – 350-400g
Wykonanie:
Paprykę umyć a następnie delikatnie posmarować oliwą z
oliwek i piec w 180 stopniach przez 25-35 minut (aż skórka zacznie robić się
czarna). Następnie papryki przełożyć do foliowego woreczka i usunąć z nich
skórę.
Upieczone, obrane i pozbawione gniazd nasiennych papryki
zmiksować razem z czosnkiem, ostrą papryczką, orzechami i parmezanem dodając
stopniowo oliwę z oliwek.
Gotowe pesto doprawić do smaku solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz