niedziela, 9 października 2016

Kasza gryczana / makrela / cukinia / siemię lniane / werbena



Kasza gryczana z makrelą, cukinią tahini z siemienia lnianego i werbeną


Składniki – 2 porcje:

Cukinia żółta – 1 sztuka
Kasza gryczana – 1 szklanka
Makrela wędzona – 1 sztuka
Pieczarki – 5 sztuk
Suszone pomidory – 6 sztuk
Tahini z siemienia lnianego (przepis tutaj) – 3-4 łyżki
Werbena cytrynowa – kilka listków
Marchew – 1 sztuka
Orzechy ziemne – ½ szklanki
Świeży rozmaryn - 1 gałązka
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek

Wykonanie:

Orzechy ziemne uprażyć w piekarniku, a następnie pozbawić je skórki. Obrane orzechy zmiażdżyć w moździerzu lub zmiksować w blenderze na „puder”.
Następnie ugotować kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie. Gdy kasza będzie już gotowa wymieszać ją z makrelą, suszonymi pomidorami i pieczarkami podsmażonymi razem z rozmarynem. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Cukinię umyć i pokroić w plastry 2mm. Następnie rozgrzać patelnię grillową lub grilla i ugrillować plasterki na złoty kolor.
Marchewkę obrać i pokroić przy pomocy obieraczki na cienkie paski.
W miseczce ułożyć ugrillowane plastry cukinii, na nich ułożyć kaszę z makrelą i pieczarkami. Całość posypać marchewką, pudrem z orzechów i listkami werbeny. Całe danie polać tahini.