sobota, 8 października 2016

Jesienna granola



Jesienna granola


Składniki:

Płatki owsiane – 500g
Orzechy włoskie – 100g
Orzechy laskowe – 100g
Migdały – 100g
Pestki dyni – 100g
Rodzynki – 100g
Żurawina – ½ szklanki
Śliwki suszone – 1 szklanka
Mak – 4 łyżki
Cynamon – 1 łyżeczka
Imbir mielony – 1 łyżeczka
Kardamon mielony – ½ łyżeczki
Goździki mielone – ½ łyżeczki
Miód – 3 łyżki
Woda – ½ szklanki

Wykonanie:

W dużej misce wymieszać płatki owsiane z orzechami i suszonymi owocami. Dodać przyprawy, miód i wodę. Całość dokładnie wymieszać, wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 150 stopni przez około 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu.