Makaron z sosem dyniowym i cukinią
Składniki – 2 porcje:
Makaron tagliatelle – 200g
Puree z dyni – ½ szklanki
Cukinia – 1 sztuka
Marchew – 1 sztuka
Masło – 2 łyżki
Czosnek – 2 ząbki
Orzechy pini – 1 garść
Parmezan – 3 łyżki startego
Sól, pieprz, gałka muszkatałowa, rozmaryn
Wykonanie:
W garnku zagotować wodą z solą i ugotować w niej makaron.
Marchew i cukinię umyć, obrać (marchewkę) i pokroić na
cienkie paski przy pomocy obieraczki.
Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim przeciśnięty
czosnek. Następnie dodać paski marchewki i cukinii. Smażyć przez 2-3 minuty, a
następnie dodać puree z dyni i parmezan. Całość wymieszać i doprawić do smaku
solą, pieprzem, gałką i suszonym rozmarynem. Do sosu dodać makaron, wymieszać. Posypać orzeszkami pini i udekorować plastrami parmezanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz