piątek, 11 listopada 2016

Gruszki w karmelu z chałwą, żurawiną, dynią i lodami



Gruszki w karmelu z chałwą


Składniki – 1 porcja:
Gruszka – 1 sztuka
Cukier – 4 łyżki
Whisky – 100ml
Kawa – 100 ml
Chałwa – 1 łyżka
Świeża żurawina – 1 garść
Solone pestki dyni – 1 łyżeczka

+ lody jogurtowe

Wykonanie:
Gruszkę obrać, przekroić na pół i wydrążyć z niej gniazda nasienne.
Na patelni roztopić cukier robiąc karmel. Do karmelu dodać whisky i zaparzoną kawę. Całość zagotować razem z gruszką. 

Gdy gruszka zmięknie, a karmel będzie miał odpowiednią konsystencję, przełożyć gruszkę na talerz i polać karmelem. Następnie gruszkę posypać pokruszoną chałwą, świeżą żurawiną i solonymi, prażonymi pestkami dyni. Całość polać tahini i podawać z lodami.