niedziela, 6 listopada 2016

Pasztet z grzybami i czarnuszką



Pasztet z grzybami i czarnuszką




Składniki:

Mięso – 1,5 kg: karkówka, łopatka, indyk
Grzyby suszone – 10 sztuk
Cebula – 1 sztuka
Marchew – 2 sztuki
Pietruszka – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Jajko – 2 sztuki
Bułka tarta – 3 łyżki + do posypania
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kminek, ziele angielskie, liść laurowy
Czarnuszka – 4 łyżki

Wykonanie:

Cebulę opalić nad gazem lub przypiec na patelni. W dużym naczyniu rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć na nich pokrojone w kostkę mięso. Do mięsa dodać grzyby i warzywa pokrojone w kostkę. Dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Całość podlać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem przez 2 godziny.
Po tym czasie wszystkie składniki zmielić dwukrotnie w maszynce. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i kminkiem. Dodać czarnuszkę i delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek i bułką tartą.
Całość przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a wierzch pasztetu posypać bułką tartą i przykryć papierem do pieczenia.
Piec przez 1,5 godziny w 180 stopniach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz