poniedziałek, 31 października 2016

Pęczotto grzybowe z serem korycińskim



Pęczotto grzybowe z serem korycińskim

Składniki – 2 porcje:

Kasza jęczmienna pęczak – 200g
Marchewka –  1/3 sztuki + 1 cała sztuka
Cebula – 1/3 sztuki
Seler naciowy – ½ łodygi
Wywar grzybowy: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego, 1 szklanka suszonych grzybów + 2 szklanki wody
Wino białe wytrawne – 150ml
Masło – 1 łyżka
Ser korycińskim – 100g
Oliwa do smażenia
Sól, pieprz

Wykonanie:

Gotujemy wywar z suszonych grzybów i warzyw.
W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojoną w większą kostkę marchewkę i smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy kaszę i prażymy.
Pęczak rozkładamy równomiernie na patelni i zalewamy winem. Gdy wino odparuje dodajemy do koszy wywar i sprawdzamy czy wywar dokładnie zakrywa kaszę i pozostawiamy do gotowania, nie mieszając w trakcie.
Pęczak przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na wolnym ogniu, aby wchłonął całą wodę. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu.
Kiedy tak się stanie, dodajemy masło i starty ser koryciński. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut (nie gotujemy), a następnie podajemy np. z łopatką wieprzową i pyszną sałatką.