Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Aktywny zakwas żytni - 180 g 
Mąka żytnia – 200g
Mąka pszenna pełnoziarnista – 300g
Woda – 330 ml
Sól – 1,5 łyżeczki
Ulubione nasiona, płatki – 3 łyżki
Wykonanie:
Do misy wsypać  mąki, dodać aktywny
zakwas, sól. Powoli wlewać letnią wodę i wymieszać, aż wszystkie składniki się
połączą. 
Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie podsypać mąką. 
Ciasto wyrabiać przez kilka minut, a następnie przełożyć do formy, przykryć
ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 5 godzin. 
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec chleb w takiej
temperaturze przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i
piec przez kolejne 20 minut. 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz