piątek, 28 października 2016

Chleb pszenno-żytni na zakwasie



Chleb pszenno-żytni na zakwasie


Składniki:

Aktywny zakwas żytni - 180 g
Mąka żytnia – 200g
Mąka pszenna pełnoziarnista – 300g
Woda – 330 ml
Sól – 1,5 łyżeczki
Ulubione nasiona, płatki – 3 łyżki

Wykonanie:

Do misy wsypać  mąki, dodać aktywny zakwas, sól. Powoli wlewać letnią wodę i wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą.
Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie podsypać mąką.
Ciasto wyrabiać przez kilka minut, a następnie przełożyć do formy, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 5 godzin.
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec chleb w takiej temperaturze przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec przez kolejne 20 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy i studzić na kratce.