niedziela, 29 stycznia 2017

Wegeburgery z buraków i kaszy jaglanej



Wegeburgery z buraków i kaszy jaglanej


Składniki – 8 sztuk:

Ugotowane buraki – 3 sztuki
Marchewka – 3 sztuki
Cebula – 1 sztuka
Kakao gorzkie – 1 łyżka
Imbir – 2cm kawałek
Natka pietruszki – 1 pęczek
Kasza jaglana – 200g
Mieszanka ziaren (sezam, słonecznik, pestki dyni) – 100g
Sól, pieprz, sos sojowy
Mąka jaglana – 2-3 łyżki

Wykonanie:

Kaszę jaglaną dobrze wypłukać, ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i wystudzić. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Surową marchewkę i wcześniej ugotowane buraki zetrzeć na tarce. Wszystko wymieszać w misce dodając kakao.
Dodać mieszankę ziaren, mąkę, starty imbir i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem oraz sosem sojowym do smaku.
Z powstałej masy mokrymi rękoma zlepiać okrągłe kotlety i piec w piekarniku w 180 stopniach przez 25-30 minut.Upieczone kotlety podawać w bułce z warzywami i ulubionym sosem.