niedziela, 2 kwietnia 2017

Kołocz śląski z serem



Kołocz śląski z serem 



Składniki – ciasto drożdżowe:

Mąka pszenna – 550g
Mleko – 250 ml
Drożdże – 50g
Cukier – 50g
Masło – 70g
Wanilia – nasiona z 2 lasek
Szczypta soli
Żółtka – 4 sztuki
Masło i bułka tarta do posmarowania foremki
Białko do posmarowania ciasta

Składniki – masa serowa:

Twaróg mielony – 275g
Żółtka – 2 sztuki
Cukier – 80g
Rum – 2 kieliszki
Rodzynki (np. firmy Kresto) – 4 łyżki
Migdały mielone (np. firmy Kresto) – 2 łyżki
Skórka z pomarańczy (np. firmy Kresto) – 2 łyżki
Mąka – 50g


Wykonanie – ciasto:

Mleko podgrzać i rozpuścić w ciepłym mleku drożdże z cukrem i szczyptą soli.
Masło rozpuścić i dodać do przesianej mąki. Do naczynia z mąką dodać żółtka, cukier, nasiona wanilii i mleko z drożdżami. Ciasto wyrabiać przez minimum 20 minut, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wykonanie – masa serowa:

Rodzynki namoczyć w rumie przez około 20 minut.
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Do utartych żółtek dodać ser, mielone migdały, skórkę z pomarańczy, namoczone rodzynki i mąkę. Całość wymieszać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta o wymiarach 50x20 cm. Na ciasto nałożyć masę serową i zawinąć jak roladę. Brzegi rolady złączyć ze sobą i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Z ciasta uformować koło, a do jego środka włożyć małą okrągłą blaszkę (lub inne naczynie do pieczenia) posmarowane masłem i posypane bułką tartą.
Gotowe ciasto pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponacinać w kilku miejscach i posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach przez 35-40 minut. 
Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.