niedziela, 2 kwietnia 2017

Pascha wielkanocna w wersji tradycyjnej i fit



Pascha wielkanocna


Składniki:

Ser twarogowy tłusty mielony – 1 kg
Cukier – 200g
Masło – 200g
Żółtka – 5 sztuk
Wanilia – nasiona z 1 laski
Orzechy włoskie – 1 garść
Orzechy laskowe – 1 garść
Mielone migdały – 2 łyżki
Płatki migdałów (np. firmy Kresto) – 3 łyżki + do dekoracji
Rodzynki (np. firmy Kresto)  – 2 garści + do dekoracji
Suszona żurawina – 1 garść
Skórka z pomarańczy (np. firmy Kresto) – 2 łyżki + do dekoracji

Wykonanie:

Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć przez pół godziny.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i nasionami wanilii. Ucierając masło dodawać do niego powoli żółtka i ser. Masę wymieszać z bakaliami i przełożyć do naczynia/sitka wyłożonego delikatnie zwilżoną gazą. Brzegi gazy zawinąć i na górze położyć talerzyk, tak aby obciążyć masę serową.
Naczynie z serem włożyć do lodówki na minimum 12 godzin.
Po tym czasie udekorować płatkami migdałów, rodzynkami i skórką z pomarańczy.


Pascha wielkanocna – wersja fit

Składniki:

Ser twarogowy mielony – 1 kg
Miód – 2 łyżki
Ksylitol – 2 łyżki
Żelatyna – 2 łyżki
Wanilia – nasiona z 1 laski
Orzechy włoskie – 1 garść
Orzechy laskowe – 1 garść
Mielone migdały – 2 łyżki
Wiórki kokosowe – 2-3 łyżki
Płatki migdałów (np. firmy Kresto)– 3 łyżki + do dekoracji
Rodzynki (np. firmy Kresto)  – 2 garści + do dekoracji
Suszona żurawina – 1 garść
Skórka z pomarańczy (np. firmy Kresto) – 2 łyżki + do dekoracji

Wykonanie:

Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć przez pół godziny.
Ser wymieszać z miodem, ksylitolem i rozpuszczoną żelatyną. Następnie do masy dodać bakalie, mielone migdały i wiórki kokosowe. Całość  przełożyć do naczynia/sitka wyłożonego delikatnie zwilżoną gazą. Brzegi gazy zawinąć i na górze położyć talerzyk, tak aby obciążyć masę serową.
Naczynie z serem włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.
Po tym czasie udekorować płatkami migdałów, rodzynkami i skórką z pomarańczy.