Sałatka z bobem, łososiem i awokado
Składniki - 2 porcje:
Sałat zielona - 2 garści
Awokado - 1 sztuka
Łosoś wędzony - 200g
Bób pieczony lub ugotowany - 200g
Werbena cytrynowa - kilka listków
Oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
Sok z 1/2 cytryny
Miód - 1 łyżka
Sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od ugotowania (w osolonej wodzie) lub upieczenia (w 200 stopniach) bobu, a następnie obrania go ze skórki.
W misce mieszamy sałatkę, awokado pokrojone w paski, kawałki łososia i bób. Do sałatki dodajemy liście werbeny cytrynowej, sól i pieprz. Całość zalewamy sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, miodu i soku z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz