wtorek, 1 sierpnia 2017

Gulasz i kuchnia węgierka


Gulasz z papryką



Składniki:

Mięso wołowe na gulasz np. antrykot – 500g
Ostra kiełbasa np. węgierska lub chorizo – 100g
Czerwona papryka – 2 sztuki
Pomidor – 1 sztuka
Suszona papryczka chili – 1 sztuka
Czerwone wino – 200ml
Czosnek – 2 ząbki
Cebula – 1 sztuka
Ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Natka pietruszki

Wykonanie – gulasz:

Mięso kroimy w równą kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę z suszoną papryczką chili i drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, liść laurowy, ziele angielskie i całość podsmażamy. Kiedy mięso będzie podsmażone i „odda” trochę wody, dolewamy do niego wino i ½ szklanki wody. Całość dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora. Całość dusimy jeszcze około 2 godziny, tak aby mięso było miękkie. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posypujemy natką pietruszki.


Podczas krótkiego wypadu na Węgry miałam okazję spróbować wielu znakomitych dań kuchni węgierskiej - gulaszu, paprykarza, zupy rybnej halaszle i moich ulubionych langoszy. 
Jeśli akurat będziecie w Budapeszcie, koniecznie zajrzyjcie do restauracji Hungarikum Bisztro.
Pyszne jedzenie, ogromne porcje i przesympatyczna obsługa. Polecam zrobić wcześniej rezerwację.