wtorek, 4 lipca 2017

Salsa z pieczonej papryki i suszonych pomidorów

Salsa z pieczonej papryki i suszonych pomidorów


Składniki:

Czerwona papryka - 3 sztuki
Suszone pomidory - 6 sztuk
Orzechy pini (słonecznik) - 2 łyżki
Oliwki - 10 sztuk
Świeża bazylia - kilka listków
Sok z 1/2 cytryny
Skórka z 1/2 cytryny
Oliwa z oliwek - 4-5 łyżek
Czosnek - 2 ząbki
Sól, pieprz

Wykonanie:

Paprykę umyć, osuszyć i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do momentu, aż skórka będzie czarna. Następnie paprykę przełożyć do foliowych woreczków i obrać ze skóry. 
Gotową paprykę drobno posiekać i wymieszać z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami i oliwkami. Dodać drobno posiekany czosnek, prażone orzeszki pini (lub słonecznik), sól, pieprz i posiekaną bazylię. Całość doprawić do smaku sokiem i skórką z cytryny.