czwartek, 29 czerwca 2017

Kotlety z kaszy jaglanej i batatów

Kotlety z kaszy jaglanej i batatów

Składniki:

Kasza jaglana - 100g
Bataty - 2 sztuki
Marchew - 1 sztuka
Mąka - 3-4 łyżki
Jajko - 1 sztuka
Olej rzepakowy - 1 łyżka
Natka pietruszki - 1/2 pęczka
Pestki dyni - 2 łyżki
Sól, pieprz

Wykonanie:

Bataty i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę a następnie skrapiamy olejem i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach (do miękkości). W między czasie gotujemy kaszę jaglaną.
Upieczone warzywa rozdrabniamy widelcem (lub miksujemy w blenderze) razem z kaszą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, prażone pestki dyni, sól i pieprz. Wszystko mieszamy z jajkiem i mąką. 
Formujemy kotleciki, które pieczemy przez 40-45 minut w 180 stopniach.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.