Zupa krem z mango i dyni
Składniki:
Dynia – 1 sztuka średniej wielkości np. Hokkaido
Mango – 1 sztuka
Olej z orzechów ziemnych – 2 łyżeczki
Mleko kokosowe – 1 puszka
Bulion warzywny – 3 szklanki
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, garam
masa, suszone mango (opcjonalnie), imbir
Wykonanie:
Dynię umyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Na
patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim dynię razem z cynamonem, imbirem i
garam masala. Gdy dynia delikatnie zmięknie przełożyć ją do garnka, zalać
bulionem i gotować aż będzie miękka. Następnie dodać do zupy obrane mango i
całość zmiksować na gładki krem. Do zupy dodać mleko kokosowe i doprawić do
smaku pozostałymi przyprawami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz