niedziela, 22 października 2017

Zupa krem z mango i dyni



Zupa krem z mango i dyni


Składniki:

Dynia – 1 sztuka średniej wielkości np. Hokkaido
Mango – 1 sztuka
Olej z orzechów ziemnych – 2 łyżeczki
Mleko kokosowe – 1 puszka
Bulion warzywny – 3 szklanki
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, garam masa, suszone mango (opcjonalnie), imbir

Wykonanie:

Dynię umyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim dynię razem z cynamonem, imbirem i garam masala. Gdy dynia delikatnie zmięknie przełożyć ją do garnka, zalać bulionem i gotować aż będzie miękka. Następnie dodać do zupy obrane mango i całość zmiksować na gładki krem. Do zupy dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku pozostałymi przyprawami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz