niedziela, 22 października 2017

Żółte curry z kurczakiem i dynią



Żółte curry z kurczakiem i dynią


Składniki:

Pierś z kurczaka – 500g
Puree z dyni – 200g
Mleko kokosowe – 1 puszka
Sos rybny – 2 łyżki
Sos sriracha – 2 łyżeczki
Żółta pasta curry – 2 łyżki do zamarynowania kurczaka i 2 do sosu
Czosnek – 2 ząbki
Imbir – 1cm kawałek
Liście limonki kaffir – 4 sztuki
Orzechy nerkowce – ½ szklanki

Wykonanie:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w paście curry na kilka godzin.
Następnie drobno pokroić czosnek i imbir i podsmażyć razem z piersią z kurczaka na oleju (np. z orzechów ziemnych). Do kurczaka dodać liście limonki i całość smażyć przez około 5 minut. Po tym czasie mięso zalać mlekiem kokosowym wymieszanym z puree z dyni i dodać pastę curry. Dusić przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania do sosu dodać sos rybny i sos sriracha. Doprawić do smaku. 
Gotowy sos wymieszać z uprażonymi orzechami nerkowca i posypać świeżą kolendrą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz