niedziela, 22 października 2017

Makaron z puree dyniowo – paprykowym i szynką parmeńską



Makaron z puree dyniowo – paprykowym i szynką parmeńską


Składniki – 2 porcje:

Makaron tagliatelle – 200g
Dynia – 100g
Papryka – 1 sztuka
Czosnek – 1 ząbek
Masło truflowe – 2 łyżki
Szynka parmeńska – 6-8 plasterków
Brokuły – 100g
Sól, pieprz

Wykonanie:

Dynię obrać i pokroić w kostkę. Paprykę podzielić na pół i jedną połówkę pokroić w cienkie paski, a drugą w kostkę. Na patelni rozgrzać masło truflowe i podsmażyć na nim dynię i paprykę razem czosnkiem. Gdy warzywa będą już miękkie zmiksować je na puree.
Następnie zblanszować brokuły i pokroić je na małe kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek z odrobiną masła truflowego i podsmażyć na niej brokuły i paprykę. Do warzyw dodać puree dyniowo-paprykowe i szynkę parmeńską.
Całość gotować przez 5-7 minut. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Gdy makaron będzie gotowy wymieszać go z sosem i 2-3 łyżkami wody z makaronu. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz