Empanadillas
Składniki - ciasto:
Mąka – 200g
Woda – 400ml
Olej – 50g
Sól, słodka papryka wędzona, mielony kminek
Składniki – farsz:
Chorizo – 1 kiełbaska
Papryka czerwona – 2 sztuki
Pomidor – 1 sztuka
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Sól, pieprz, wędzona papryka
Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę z wodą, olejem i przyprawami. Ciasto zagniatamy
i odstawiamy do lodówki na około godzinę
W międzyczasie przygotowujemy farsz – na patelni podsmażamy
chorizo razem z drobno pokrojoną cebulką, czosnkiem i warzywami pokrojonymi w
kostkę. Całość doprawiamy do smaku i pozostawiamy do przestudzenia.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrajamy kółeczka (jak na pierogi
lub większe). Następnie układamy na cieście farsz i sklejamy. Gotowe pierożki
można posmarować jajkiem i posypać czarnym sezamem. Ciasto pieczemy w 180 stopniach
przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz