wtorek, 14 listopada 2017

Empanadillas z chorizo



Empanadillas


Składniki - ciasto:

Mąka – 200g
Woda – 400ml
Olej – 50g
Sól, słodka papryka wędzona, mielony kminek

Składniki – farsz:

Chorizo – 1 kiełbaska
Papryka czerwona – 2 sztuki
Pomidor – 1 sztuka
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Sól, pieprz, wędzona papryka

Wykonanie:

W misce mieszamy mąkę z wodą, olejem i przyprawami. Ciasto zagniatamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę
W międzyczasie przygotowujemy farsz – na patelni podsmażamy chorizo razem z drobno pokrojoną cebulką, czosnkiem i warzywami pokrojonymi w kostkę. Całość doprawiamy do smaku i pozostawiamy do przestudzenia.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrajamy kółeczka (jak na pierogi lub większe). Następnie układamy na cieście farsz i sklejamy. Gotowe pierożki można posmarować jajkiem i posypać czarnym sezamem. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz