Ryba po grecku zapiekana w cieście francuskim
Składniki:
Dorsz – 500g
Marchew – 5 sztuk
Pietruszka – 3 sztuki
Seler – 1 sztuka
Cebula – 1 sztuka
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Przecier pomidorowy – 250g
Sól, pieprz, czosnek
Papryczka chili – szczypta
Ciasto francuskie – jedno opakowanie
Wykonanie:
Rybę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych
oczkach. Cebulę kroimy w krążki. Wszystko razem podsmażamy na rozgrzanej oliwie
z oliwek z czosnkiem. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i
doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
W naczyniu do zapiekania układamy warstwami: warzywa – rybę
– warzywa. Całość przykrywamy ciastem francuskim i pieczemy w 180 stopniach
przez 40-45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz