niedziela, 3 grudnia 2017

Ryba po grecku zapiekana w cieście francuskim



Ryba po grecku zapiekana w cieście francuskim



Składniki:

Dorsz – 500g
Marchew – 5 sztuk
Pietruszka – 3 sztuki
Seler – 1 sztuka
Cebula – 1 sztuka
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Przecier pomidorowy – 250g
Sól, pieprz, czosnek
Papryczka chili – szczypta
Ciasto francuskie – jedno opakowanie

Wykonanie:

Rybę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w krążki. Wszystko razem podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek z czosnkiem. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
W naczyniu do zapiekania układamy warstwami: warzywa – rybę – warzywa. Całość przykrywamy ciastem francuskim i pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz