sobota, 16 grudnia 2017

Karp w sosie grzybowym z kluseczkami



Karp w sosie grzybowym z kluseczkami



Składniki – karp:

Karp – 500g
Sól, pieprz
Sok z cytryny
Olej rzepakowy do smażenia

Składniki – sos grzybowy:

Grzyby np. prawdziwki lub borowiki – 1 szklanka
Śmietana – 2 łyżki
Czosnek – 1 ząbek
Sól, pieprz


Składniki – kluseczki:

Ziemniaki – 6 sztuk
Mąka ziemniaczana – zgodnie z proporcjami
Masło – 1 łyżeczka


Wykonanie – sos grzybowy:

Grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku. Dodajemy do nich śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami wody i całość mieszamy. Sos redukujemy i doprawiamy do smaku.

Wykonanie – kluseczki:

Ziemniaki gotujemy do miękkości a następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków (2-3 razy). Ziemniaki mieszamy z masłem, układamy w miseczce (równo) i dzielimy na 4 części. W miejsce jednej części dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy. Z ciasta formujemy małe kluseczki i gotujemy w osolonej wodzie.

Wykonanie:

Karpia dokładnie myjemy i usuwamy łuski. Porcjujemy na mniejsze kawałki i usuwamy ości. Następnie nacieramy solą i pieprzem. Pozostawiamy na noc w lodówce.
Karpia smażymy na oleju zaczynając od strony skóry i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz