sobota, 16 grudnia 2017

Mini serniczki z żurawiną



Mini serniczki z żurawiną


Składniki – spód ciasta:

Mąka – 200g
Pierniki zmielone – 40g
Kakao – 10g
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cukier – 50g
Masło – 50g
Jajko – 1 sztuka

Składniki – masa serowa:

Ser twarogowy – 750g
Cukier – 80g
Budyń waniliowy – 1 opakowanie
Jajka – 4 sztuki
Śmietana 30% - 200ml
Wanilia – 1 laska

+ żurawina (świeża lub w formie dżemu)

Wykonanie – spód:

Pierniki zmielić lub bardzo drobno pokruszyć. Wymieszać z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem. Do ciasta dodać masło i jajko. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyłożyć nimi spody foremek do muffinek.

Wykonanie – masa serowa:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem. Żółtka utrzeć z serem i stopniowo dawać do niego jajka i śmietaną. Do masy dodać budyń waniliowy i nasiona z jednej laski wanilii. Całość wymieszać i delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.

Masę serową przełożyć do foremek, a na wierzch ciasta nałożyć żurawinę. Serniczki piec przez 30-40 minut w 180 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz