Mini serniczki z żurawiną
Składniki – spód ciasta:
Mąka – 200g
Pierniki zmielone – 40g
Kakao – 10g
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cukier – 50g
Masło – 50g
Jajko – 1 sztuka
Składniki – masa serowa:
Ser twarogowy – 750g
Cukier – 80g
Budyń waniliowy – 1 opakowanie
Jajka – 4 sztuki
Śmietana 30% - 200ml
Wanilia – 1 laska
+ żurawina (świeża lub w formie dżemu)
Wykonanie – spód:
Pierniki zmielić lub bardzo drobno pokruszyć. Wymieszać z
mąką, kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem. Do ciasta dodać masło i jajko.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyłożyć nimi spody foremek do muffinek.
Wykonanie – masa serowa:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem.
Żółtka utrzeć z serem i stopniowo dawać do niego jajka i śmietaną. Do masy
dodać budyń waniliowy i nasiona z jednej laski wanilii. Całość wymieszać i
delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.
Masę serową przełożyć do foremek, a na wierzch ciasta
nałożyć żurawinę. Serniczki piec przez 30-40 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz