sobota, 16 grudnia 2017

Barszcz czerwony na zakwasie z krokietami



Barszcz czerwony na zakwasie  z krokietami



Składniki - barszcz:

Buraki czerwone – 5 sztuk
Marchew – 2 sztuki
Pietruszka – 2 sztuki
Seler – 100g
Czosnek – 2-3 ząbki
Suszone grzyby – 4-5 sztuk
Majeranek, sól, pieprz, cukier, ocet

Składniki - naleśniki:
Mąka pszenna – 1 szklanka
Mleko – ½ szklanki
Woda gazowana – ½ szklanki
Jajko – 1 sztuka
Olej rzepakowy – 1 łyżka

Składniki - kapusta z grzybami:

Kapusta kiszona – 0,5 kg
Suszone grzyby – 2 szklanki
Cebula – 1 sztuka
Sól, pieprz

Wykonanie - barszcz:

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy zimną wodą, dodajemy zakwas, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę octu. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu (należy pilnować, aby barszcz się nie zagotował) przez 2-3 godziny. W między czasie dodajemy kilka suszonych grzybów, czosnek i majeranek. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wykonanie – krokiety:

Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z mlekiem i wodą gazowaną. Następnie dodajemy do ciasta jajko, olej i całość dokładnie mieszamy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
W między czasie podsmażamy na oleju drobno posiekaną cebulę, ugotowane i pokrojone w kostkę grzyby i kapustę kiszoną. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Naleśniki faszerujemy kapustą z grzybami i robimy krokiety. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz