Barszcz czerwony na zakwasie
z krokietami
Składniki - barszcz:
Buraki czerwone – 5 sztuk
Marchew – 2 sztuki
Pietruszka – 2 sztuki
Seler – 100g
Czosnek – 2-3 ząbki
Suszone grzyby – 4-5 sztuk
Majeranek, sól, pieprz, cukier, ocet
Składniki - naleśniki:
Mąka pszenna – 1 szklanka
Mleko – ½ szklanki
Woda gazowana – ½ szklanki
Jajko – 1 sztuka
Olej rzepakowy – 1 łyżka
Składniki - kapusta z grzybami:
Kapusta kiszona – 0,5 kg
Suszone grzyby – 2 szklanki
Cebula – 1 sztuka
Sól, pieprz
Wykonanie - barszcz:
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy zimną
wodą, dodajemy zakwas, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę octu. Całość gotujemy na
bardzo małym ogniu (należy pilnować, aby barszcz się nie zagotował) przez 2-3
godziny. W między czasie dodajemy kilka suszonych grzybów, czosnek i majeranek.
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wykonanie – krokiety:
Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z mlekiem i wodą
gazowaną. Następnie dodajemy do ciasta jajko, olej i całość dokładnie mieszamy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
W między czasie podsmażamy na oleju drobno posiekaną cebulę,
ugotowane i pokrojone w kostkę grzyby i kapustę kiszoną. Całość doprawiamy do
smaku solą i pieprzem.
Naleśniki faszerujemy kapustą z grzybami i robimy krokiety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz