Kilka dni temu, miałam okazję uczestniczyć w świątecznym spotkaniu z Lidl i Karolem Okrasą, które odbyło się w pięknym miejscu - Pałacu Mała Wieś. Karol był jak zawsze czarujący, pełen pasji do gotowania. Zachęcał wszystkich uczestników do wykorzystywania w swojej kuchni tego co lokalne i sięgania do tradycji - starych przepisów naszych babć, połączeń smakowych, które teraz wydają się nam "nowoczesne", a tak naprawdę w tradycji polskiej kuchni są znane od setek lat.
To spotkanie było niezwykle inspirujące, a dodatkowo świąteczny i magiczny klimat miejsca sprawił, że z wielkim utęsknieniem czekam na zbliżające się święta.
W trakcie warsztatów mieliśmy okazję przygotować dużo pysznych dań, a były ty:
Moim niekwestionowanym faworytem był łosoś. Posmakował mi do tego stopnia, że po dwóch dniach od warsztatów powtórzyłam ten przepis.
To spotkanie było niezwykle inspirujące, a dodatkowo świąteczny i magiczny klimat miejsca sprawił, że z wielkim utęsknieniem czekam na zbliżające się święta.
W trakcie warsztatów mieliśmy okazję przygotować dużo pysznych dań, a były ty:
- dorsz pieczony w palonej skórce jabłka
- pierogi z jabłkami i kaszą jaglaną
- pasztet z królika
- łosoś palony z kiszoną kapustą w curry
- śledzie marynowane w suszonych grzybach
- tatar z karpia z jabłkiem
- crumble jabłkowe z sosem z trawy żubrowej
Moim niekwestionowanym faworytem był łosoś. Posmakował mi do tego stopnia, że po dwóch dniach od warsztatów powtórzyłam ten przepis.
Łosoś palony z kapustą kiszoną curry i z jabłkiem
Składniki:
Filet z łososia - 500g
Przyprawy do łososia: mielony imbir, cynamon, curry, kardamon, ostra papryka
Kiszona kapusta - 200g
Jabłko - 2 sztuki
Pasta curry - 1 łyżeczka
Curry w proszku - 1 łyżeczka
Miód - 2 łyżki
Imbir - 1 łyżeczka startego
Sok z 1 limonki i skórka z 1 limonki
Świeża kolendra - 1 pęczek
Mleko kokosowe - 150 ml
Szalotka - 2 sztuki
Śmietana 30% - 50ml
Sól, pieprz, oliwa
Wykonanie:
Szalotkę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać pastę curry i curry w proszku. Przysmażyć około pół minuty, a następnie dodać imbir, mleko kokosowe i śmietankę. Całość gotować przez 5 minut, tak aby sos zgęstniał. Następnie do sosu dodać posiekaną kapustę kiszoną i całość dusić przez 5 minut. Doprawić do smaku miodem, sokiem z limonki, skórką z limonki, kolendrą, solą i pieprzem. Na koniec dodać drobno pokrojone jabłka.
Łososia pokroić w równe kawałki i obtoczyć z obu stron w przyprawach. Smażyć na ciepłej patelni bez tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz