Sernik na piernikowym spodzie z piernikową kruszonką
Składniki – piernikowa kruszonka:
Mąka – 50g
Przyprawa do piernika – 5g
Pierniki (zmielone) – 200g
Cukier waniliowy – 1 opakowanie
Masło – 50g
Cukier – 50g
Składniki – spód piernikowy:
Mąka – 150g
Pierniki (zmielone) – 150g
Przyprawa do piernika
- 10g
Masło – 150g
Czekolada deserowa – 150g
Jajka – 4 sztuki
Cukier waniliowy – 2 opakowania
Proszek do pieczenia – 10g
Miód – 50g
Składniki - masa
serowa:
Twaróg sernikowy – 1kg
Cukier – 100g
Masło (miękkie) – 50g
Cukier waniliowy – 2 opakowania
Budyń waniliowy – 1 opakowanie
Śmietana 30% - 200ml
Jajka – 4 sztuki
Wykonanie – spód piernikowy:
W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, czekoladę i miód.
Dodać przyprawę do piernika i całość wymieszać. Masę ostudzić.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Mąkę, zmielone pierniki i proszek do pieczenia przesiać przez sito i połączyć z
ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość przelać do formy
posmarowanej masłem i opruszonej mąką. Ciasto piec w temperaturze 170 stopni
przez 30 minut.
Wykonanie – kruszonka:
Zmielone pierniki wymieszać z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, masłem i przyprawami do piernika.
Wykonanie – masa serowa:
Twaróg sernikowy, cukier, margarynę, cukier wanilinowy oraz
budyń zmiksować. Cały czas mieszając wlewać do masy śmietankę i dodawać
stopniowo po 1 jajku. Mieszać, aż wszystkie składnik dobrze się połączą. Masę
przełożyć na podpieczony spód i posypać kruszonką.
Ciasto piec w 180°C (bez termoobiegu) około 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz