sobota, 23 grudnia 2017

Stollen bożonarodzeniowy



Stollen


Składniki:

Mąka pszenna – 500g
Cukier – 80g
Drożdże – 20g
Sól – szczypta
Masło – 150g
Mleko – 200g
Ekstrakt waniliowy
Migdały – 50g
Rodzynki – 50g
Starta skórka z 1 pomarańczy
Marcepan – 200g
Jajko do posmarowania ciasta
 

Wykonanie:

Mleko delikatnie podgrzać i rozpuścić w nim drożdże razem z cukrem i solą. Roztopić masło.
Gdy zaczyn drożdżowy będzie gotowy, wymieszać go z mąką, esencją waniliową i roztopionym masłem (nie może być za gorące).
Ciasto zagnieść tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie dodać do ciasta rodzynki (można je wcześniej namoczyć w alkoholu), posiekane migdały i skórkę startą z pomarańczy. Ciasto dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i na środku ułożyć marcepan uformowany w wałek. Ciasto zawinąć jak roladę i posmarować jajkiem. Piec przez 40 minut (w razie potrzeby dłużej) w 180 stopniach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz