Tortilla de patatas
Składniki :
Ziemniaki – 6 sztuk
Jajka – 6 sztuk
Cebula – 1 sztuka
Sól
Oliwa do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w równe plastry. Rozgrzać oliwę i
usmażyć na niej ziemniaki i cebulę. Gdy ziemniaki będą miękkie, przełożyć je do
miski i przestudzić. Następnie dodać do nich jajka i całość dokładnie wymieszać
z solą.
Na patelni rozgrzać oliwę i wylać na nią masę
jajeczno-ziemniaczano-cebulową. Całość smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez
około 8-10 minut. Następnie odwrócić tortille na drugą stronę (przy pomocy
talerza) i smażyć przez kolejne 5-8 minut.
Tortilla najlepiej smakuje z domowym sosem aioli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz