czwartek, 28 grudnia 2017

Tortilla de patatas



Tortilla de patatas



Składniki :

Ziemniaki – 6 sztuk
Jajka – 6 sztuk
Cebula – 1 sztuka
Sól
Oliwa do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w równe plastry. Rozgrzać oliwę i usmażyć na niej ziemniaki i cebulę. Gdy ziemniaki będą miękkie, przełożyć je do miski i przestudzić. Następnie dodać do nich jajka i całość dokładnie wymieszać z solą.
Na patelni rozgrzać oliwę i wylać na nią masę jajeczno-ziemniaczano-cebulową. Całość smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez około 8-10 minut. Następnie odwrócić tortille na drugą stronę (przy pomocy talerza) i smażyć przez kolejne 5-8 minut. 
Tortilla najlepiej smakuje z domowym sosem aioli.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz