poniedziałek, 29 stycznia 2018

Śledzie z konfiturą z czerwonej cebuli



Śledzie z konfiturą z czerwonej cebuli


Składniki - konfitura z czerwonej cebuli:

Czerwona cebula – 8 sztuk
Cukier – 6 łyżek
Ocet balsamiczny – 300ml
Cynamon - szczypta
Goździki - kilka sztuk
 Suszone lub wędzone śliwki - 4 sztuki

 Śledzie - 5-6 sztuk

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Na suchą i zimną patelnię wysypujemy cukier, cynamon i goździki – rozpuszczamy. Dodajemy cebulę i przesmażamy. Całość zalewamy octem balsamicznym i gotujemy do zgęstnienia i zmięknięcia cebuli. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone śliwki.

Na talerzu układamy kawałki śledzia i podajemy z konfiturą z cebuli.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz