niedziela, 5 października 2014

Dynia na śniadanie :)



Śniadaniowe placuszki dyniowe




Składniki – 12 placuszków:

Masło – 2 łyżki
Kefir – ½ szklanki
Mleko – 100ml
Drożdże – 10g
Puree z dyni – 4 łyżki
Jajko – 1 sztuka
Mąka – 200g
Miód – 4-5 łyżek
Olej do smażenia
Cukier, sól

Wykonanie:

Przygotowanie placuszków należy rozpocząć od wcześniejszego przygotowania puree z dyni. W tym calu należy dynię obrać, pokroić w kostkę i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po tym czasie dynię należy zmiksować na puree i ostudzić.
Kolejnym etapem przygotowania placuszków jest roztopienie masła i podgrzanie mleka do temperatury około 40 stopniu – musi być przyjemnie ciepłe.
W mleku rozpuszczamy drożdże z dodatkiem ½ łyżeczki cukru i szczyptą soli. Pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut, aby drożdże „ruszyły”.
W tym czasie mieszamy kefir, mąkę, puree z dyni, jajko i miód. Następnie dodajemy zaczyn
z drożdży i przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z dwóch stron, na złoty kolor.

Placuszki podajemy z powidłami śliwkowymi lub syropem klonowym i owocami.

Smacznego :)