Śniadaniowe placuszki dyniowe
Składniki – 12 placuszków:
Masło – 2 łyżki
Kefir – ½ szklanki
Mleko – 100ml
Drożdże – 10g
Puree z dyni – 4 łyżki
Jajko – 1 sztuka
Mąka – 200g
Miód – 4-5 łyżek
Olej do smażenia
Cukier, sól
Wykonanie:
Przygotowanie placuszków należy
rozpocząć od wcześniejszego przygotowania puree z dyni. W tym calu należy dynię
obrać, pokroić w kostkę i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po tym
czasie dynię należy zmiksować na puree i ostudzić.
Kolejnym etapem przygotowania
placuszków jest roztopienie masła i podgrzanie mleka do temperatury około 40
stopniu – musi być przyjemnie ciepłe.
W mleku rozpuszczamy drożdże z
dodatkiem ½ łyżeczki cukru i szczyptą soli. Pozostawiamy pod przykryciem na
kilka minut, aby drożdże „ruszyły”.
W tym czasie mieszamy kefir, mąkę,
puree z dyni, jajko i miód. Następnie dodajemy zaczyn
z drożdży i przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy.
z drożdży i przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i
smażymy placki z dwóch stron, na złoty kolor.
Placuszki podajemy z powidłami
śliwkowymi lub syropem klonowym i owocami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz