Ciepła sałatka z quinoa i
pieczonymi warzywami
Składniki:
3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej
garść ulubionej sałaty np.
rzymska, lodowa
1 upieczony burak
1/2 upieczonej czerwonej papryki
1/2 upieczonej małej, żółtej
cukinii
1 upieczona marchewka
garść świeżych kurek
oliwa z oliwek
sól, pieprz, 1 ząbek czosnku,
szczypiorek
Wykonanie:
Wszystkie warzywa dokładnie
myjemy, ale nie obieramy ze skóry!
Piekarnik rozgrzewamy do 180
stopniu.
Buraka i marchewkę zawijamy w
folię aluminiową i pieczemy, buraka średniej wielkości przez 50 minut,
marchewkę przez 30.
Paprykę i cukinię kroimy w
kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy 25 minut.
W tym czasie na patelni
rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy kurki z czosnkiem.
Quinoa gotujemy przez 20 minut w
lekko osolonej wodzie.
Kiedy wszystkie składniki będą
gotowe, przygotowujemy sałatkę. Buraka obieramy ze skóry
i kroimy w kostkę, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę marchewkę, paprykę, cukinię i sałatę. Quinoa dodajemy do posmażonych kurek i mieszamy z warzywami. Całość doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Posypujemy szczypiorkiem.
i kroimy w kostkę, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę marchewkę, paprykę, cukinię i sałatę. Quinoa dodajemy do posmażonych kurek i mieszamy z warzywami. Całość doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz