sobota, 4 października 2014

Komosa i pieczone warzywa



Ciepła sałatka z quinoa i pieczonymi warzywami




Składniki:

3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej
garść ulubionej sałaty np. rzymska, lodowa
1 upieczony burak
1/2 upieczonej czerwonej papryki
1/2 upieczonej małej, żółtej cukinii
1 upieczona marchewka
garść świeżych kurek
oliwa z oliwek
sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, szczypiorek

Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skóry!
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopniu.
Buraka i marchewkę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy, buraka średniej wielkości przez 50 minut, marchewkę przez 30.
Paprykę i cukinię kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy 25 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy kurki z czosnkiem.
Quinoa gotujemy przez 20 minut w lekko osolonej wodzie.
Kiedy wszystkie składniki będą gotowe, przygotowujemy sałatkę. Buraka obieramy ze skóry
i kroimy w kostkę, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę marchewkę, paprykę, cukinię i sałatę. Quinoa dodajemy do posmażonych kurek i mieszamy z warzywami. Całość doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego :)