piątek, 3 października 2014

Omlet na śniadanie



Puszysty omlet na śniadanie






Składniki – 1 porcja:

Jajka – 2 sztuki
Mleko – 2 łyżki
Mąka – 2 łyżki
Oliwa – 1 łyżeczka
Sól, pieprz i ulubione przyprawy np. bazylia, czosnek, oregano



Wykonanie:

Jajka parzymy i ubiajamy mikserem przez 3 minuty.
Do ubitych jajek dodajemy mleko, mąkę, przyprawy i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wykładamy masę. Smażymy na małym ogniu z dwóch stron.
Podajemy z ulubionymi dodatkami np. szynką i serem, pieczarkami albo z awokado i pomidorem.





Omlet z rukolą, awokado i pomidorem




Omlet z duszoną papryką, oliwkami, mozarellą, nerkowcami i szynką