niedziela, 15 lutego 2015

Niedzielne śniadanie



Gofry z owocami i cukrem pudrem



Składniki – 4 sztuki:

Jajko – 1 sztuka
Mleko – 200ml
Mąka pszenna – 200g
Cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cukier – 1 łyżka
Olej rzepakowy – 10g

Wykonanie:

Oddzielam białko od żółtka – żółtko ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i dodaję mleko, mąkę, olej i proszek do pieczenia. Białko ubijam na sztywną pianę (dodać szczyptę soli) i delikatnie łączę z resztą składników.
Rozgrzewam gofrownicę i smaruję cienko olejem. Następnie nakładam odpowiednią porcję ciasta i piekę na złoty kolor.
Ciepłe gofry posypuję cukrem pudrem lub smaruję ulubionymi dodatkami i dekoruję owocami.