Gofry z owocami i cukrem
pudrem
Składniki – 4 sztuki:
Jajko – 1 sztuka
Mleko – 200ml
Mąka pszenna – 200g
Cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cukier – 1 łyżka
Olej rzepakowy – 10g
Wykonanie:
Oddzielam białko od żółtka – żółtko ucieram z cukrem, cukrem
waniliowym i dodaję mleko, mąkę, olej i proszek do pieczenia. Białko ubijam na
sztywną pianę (dodać szczyptę soli) i delikatnie łączę z resztą składników.
Rozgrzewam gofrownicę i smaruję cienko olejem. Następnie
nakładam odpowiednią porcję ciasta i piekę na złoty kolor.
Ciepłe gofry posypuję cukrem pudrem lub smaruję ulubionymi
dodatkami i dekoruję owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz