Pieczony łosoś podany ze szpinakiem i sosem pomarańczowym, a do niego
mix sałat z pomidorkami, pestkami dyni i sosem musztardowo - miodowo -
czosnkowym
Składniki – 2 porcje:
Filet z łososia – 2 sztuki
Wyciśnięty sok z 2 pomarańczy
Pomarańcza – 1 sztuka
Miód – 1 łyżeczka
Masło – ½ łyżeczki
Sól, pieprz
Szpinak:
Szpinak świeży w liściach – 200g
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
Czosnek – 2 ząbki
Śmietana 30% - 1 łyżka
Sól, pieprz
Sałatka:
Mix sałata – 1 opakowanie
Pomidorki koktajlowe – 250g
Pestki dyni – 3 łyżki
Sos:
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oliwy
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok i podgrzewamy go na małym ogniu z dodatkiem miodu i masła aż się zredukuje. Należy uważać żeby sos się nie zagotował, ponieważ zrobi się gorzki.
Kiedy sos zgęstnieje dodajemy do niego pokrojoną w paski pomarańczę (bez błonek) i krótko podgrzewamy.
Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i doprawiamy solą i
pieprzem. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 15-20 minut w
temperaturze 180 stopniu z funkcją termoobiegu.
W między czasie
przygotowujemy szpinak. Liście szpinaku dokładnie myjemy i suszymy, a
następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Kiedy woda
odparuje dodajemy czosnek, sól, pieprz i śmietanę. Zagotowujemy całość i
doprawiamy do smaku.
Przygotowanie sałatki:
Sałatę i pomidory myjemy i dokładnie suszymy. Na suchej patelni teflonowej prażymy pestki dyni bez dodatku tłuszczu. Dodajemy do sałaty i pomidorów.
W między czasie przygotowujemy sos – mieszamy 1 łyżkę musztardy francuskiej z miodem i oliwą z oliwek. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i szczyptę soli.
Sałatę i pomidory myjemy i dokładnie suszymy. Na suchej patelni teflonowej prażymy pestki dyni bez dodatku tłuszczu. Dodajemy do sałaty i pomidorów.
W między czasie przygotowujemy sos – mieszamy 1 łyżkę musztardy francuskiej z miodem i oliwą z oliwek. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i szczyptę soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz