Spaghetti Vongole
Pierwszy raz Spaghetti Vongole próbowałam na wakacjach we Włoszech. Smak tej potrawy był tak delikatny i urzekający, że postanowiłam ugotować to danie w domu. Dużo czasu minęło od tych wakacji, ale w końcu się udało - Pyszne Spaghetti Vongole!
Składniki – 2 porcje:
Makaron spaghetti lub
bucatini – 200g
Małże vongole – 500g
Czosnek – 5 ząbków
1 pęczek natki pietruszki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Masło – 1 – 2 łyżki
Wino białe wytrawne – 1 200ml
Sól
Wykonanie:
Małże dokładnie umyć i
pozbyć się piasku. Otwarte lub uszkodzone muszle wyrzucić.
Czosnek i natkę pietruszki
drobno posiekać.
Makaron ugotować w
osolonej wodzie al dente. 6 minut przed końcem gotowania się makaronu rozgrzać
na patelni oliwę i delikatnie podsmażyć czosnek. Następnie dodać małże, natkę
pietruszki (połowę) i masło. Całość podlać winem i gotować na mocnym ogniu
ciągle mieszając. Po 5 minutach, kiedy sos się zredukuje, a małże otworzą
doprawić do smaku solą. Nieotwarte muszle wyrzucić.
Odcedzić makaron i
wymieszać z sosem, małżami. Podawać posypane natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz