niedziela, 15 marca 2015

Wspomnienia wakacji

Spaghetti Vongole

Pierwszy raz Spaghetti Vongole próbowałam na wakacjach we Włoszech. Smak tej potrawy był tak delikatny i urzekający, że postanowiłam ugotować to danie w domu. Dużo czasu minęło od tych wakacji, ale w końcu się udało - Pyszne Spaghetti Vongole!






Składniki – 2 porcje:

Makaron spaghetti lub bucatini – 200g
Małże vongole – 500g
Czosnek – 5 ząbków
1 pęczek natki pietruszki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Masło – 1 – 2 łyżki
Wino białe wytrawne – 1 200ml
Sól


Wykonanie:

Małże dokładnie umyć i pozbyć się piasku. Otwarte lub uszkodzone muszle wyrzucić.
Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. 6 minut przed końcem gotowania się makaronu rozgrzać na patelni oliwę i delikatnie podsmażyć czosnek. Następnie dodać małże, natkę pietruszki (połowę) i masło. Całość podlać winem i gotować na mocnym ogniu ciągle mieszając. Po 5 minutach, kiedy sos się zredukuje, a małże otworzą doprawić do smaku solą. Nieotwarte muszle wyrzucić.
Odcedzić makaron i wymieszać z sosem, małżami. Podawać posypane natką pietruszki.