Biszkoptowe omlety z musem
jabłkowo – pomarańczowym
Składniki – omlet:
2 jajka
Cukier – 1 łyżeczka
Mąka – 2 łyżki
Szczypta soli
Olej do smażenia
Składniki – mus:
Jabłko – 1 sztuka
Pomarańcze – 1 sztuka +
sok z 1 sztuki
Orzechy włoskie – 1 garść
Wykonanie – omlet:
Białko oddzielić od żółtka
i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli i cukru. Następnie dodać żółtka i
delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i powoli, delikatnie wymieszać, tak
aby piana nie opadła.
Na patelni rozgrzać olej i
smażyć na bardzo małym ogniu na złoty kolor z obu stron.
Wykonanie – mus (najlepiej
przygotować przed smażeniem omletów):
Wycisnąć sok z jednej
pomarańczy. Jabłko i pomarańczę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni
bez dodatku tłuszczu, aż owoce zmiękną i będą miały konsystencję musu.
Następnie dodać wyciśnięty sok i orzechy. Całość gotować jeszcze 5 minut.
Omlety można posmarować
ulubionym dżemem lub roztopioną czekoladą, podawać z musem owocowym i np.
borówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz