niedziela, 15 marca 2015

Słodkie śniadanie

Biszkoptowe omlety z musem jabłkowo – pomarańczowym




Składniki – omlet:

2 jajka
Cukier – 1 łyżeczka
Mąka – 2 łyżki
Szczypta soli
Olej do smażenia

Składniki – mus:

Jabłko – 1 sztuka
Pomarańcze – 1 sztuka + sok z 1 sztuki
Orzechy włoskie – 1 garść

Wykonanie – omlet:

Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli i cukru. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i powoli, delikatnie wymieszać, tak aby piana nie opadła.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na bardzo małym ogniu na złoty kolor z obu stron.

Wykonanie – mus (najlepiej przygotować przed smażeniem omletów):

Wycisnąć sok z jednej pomarańczy. Jabłko i pomarańczę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, aż owoce zmiękną i będą miały konsystencję musu. Następnie dodać wyciśnięty sok i orzechy. Całość gotować jeszcze 5 minut.
Omlety można posmarować ulubionym dżemem lub roztopioną czekoladą, podawać z musem owocowym i np. borówkami.