poniedziałek, 16 marca 2015

Lunch do pracy



Sałatka z kaszy gryczanej, zielonej soczewicy i zielonych warzyw z topinamburem


Składniki:

Kasza gryczana – 1 woreczek 100g +Sonko 
Soczewica zielona – 50g
Pieczarki – 200g
Fasolka szparagowa – 200g
Kapary – 20g
Ogórek zielony – 100g
Papryka żółta – 100g
Topinambur – 100g
Migdały – 12g
Oliwa
Sól, pieprz, czosnek ( 1 ząbek)



Wykonanie:

Kaszę gryczaną, soczewicę i fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na 1 łyżeczce oliwy. Tak samo postępować z topinamburem.
Na suchej patelni uprażyć migdały na złoto – brązowy kolor.
W misce wymieszać ze sobą kaszę gryczaną, soczewicę, fasolkę, usmażone pieczarki i topinambura. Dodać kapary, pokrojonego w kostkę ogórka i paprykę. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Udekorować prażonymi migdałami.