Sałatka z kaszy gryczanej, zielonej soczewicy i zielonych warzyw z topinamburem
Składniki:
Kasza gryczana – 1 woreczek
100g +Sonko
Soczewica zielona – 50g
Pieczarki – 200g
Fasolka szparagowa – 200g
Kapary – 20g
Ogórek zielony – 100g
Papryka żółta – 100g
Topinambur – 100g
Migdały – 12g
Oliwa
Sól, pieprz, czosnek ( 1
ząbek)
Wykonanie:
Kaszę gryczaną, soczewicę
i fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki obrać, pokroić w
plastry i podsmażyć na 1 łyżeczce oliwy. Tak samo postępować z topinamburem.
Na suchej patelni uprażyć
migdały na złoto – brązowy kolor.
W misce wymieszać ze sobą
kaszę gryczaną, soczewicę, fasolkę, usmażone pieczarki i topinambura. Dodać
kapary, pokrojonego w kostkę ogórka i paprykę. Całość doprawić do smaku solą,
pieprzem i czosnkiem. Udekorować prażonymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz