Risotto ai frutti di mare
Składniki – 2 duże porcje:
Ryż Arborio – 100g
Krewetki – 10 sztuk
Mule – 20 sztuk
Baby kalmary – 10 sztuk
Morszczuk – 100g
Cukinia – 100g
Pomidor – 100g
Marchewka – 1 sztuka
Cebula – 1 sztuka
Seler naciowy – 2 sztuki
Liść laurowy – 1 sztuka
Sól, pieprz, czosnek
Ser parmezan – 2 łyżki startego
sera
Masło – 1 łyżka
Ser gorgonzola – 2 łyżki
Wino białe wytrawne – 1 kieliszek
Oliwa – 1 łyżka
Wykonanie:
Owoce morza myjemy, czyścimy i
obieramy ze skorupek. Skorupki, ogony i głowy krewetek gotujemy w 500ml wody z
1 marchewką, połową cebuli, łodygą selera naciowego i liściem laurowym.
W między czasie drobno siekamy ½
marchewki, ćwiartkę cebuli i ½ łodygi selera naciowego.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i
podsmażamy na niej nasze sufrito. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy do nich
ryż i podsmażamy go przez 2-3 minuty, aż zrobi się szklisty.
Po tym czasie zalewamy ryż
ugotowanym bulionem, sprawdzamy czy cały ryż jest dobrze przykryty wywarem i
gotujemy na wolnym ogniu, nie mieszając!
Po 10-15 minutach dolewamy do
ryżu wino, ale nadal nie mieszamy.
Pomidory obieramy ze skóry,
pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę razem z cukinią. Dodajemy do
ryżu (nadal bez mieszania). Kiedy ryż wchłonie prawie całe wino i bulion,
dodajemy pokrojonego w kostkę morszczuka. Patelnię przykrywamy i całość dusimy
przez 5 minut na bardzo wolnym ogniu. Po tym czasie, kiedy risotto wchłonęło
całą wodę, dodajemy owoce morza, ser gorgonzola, parmezan i masło. Całość
mieszamy i znowu dusimy przez 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie risotto
doprawiamy do smaku solą, posypujemy świeżymi ziołami i zjadamy ze smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz