środa, 23 września 2015

Grecki sposób na owoce morza


Małże a’la Teo 



Składniki na 4 porcje: 

1 kg oczyszczonych małży 
1 duży pomidor 
2 świeże papryki 
1 Pepperoni Macedońskie 
1 łyżka musztardy 
150 g sera koziego 
1 łyżeczka soli 
¼ pęczka koperku posiekanego 
100 ml oliwy 
100 ml wody 
1 posiekany ząbek czosnku 
2 łyżki oliwek zielonych w plastrach 


Wykonanie: 

Płuczemy i odsączamy małże. Warzywa kroimy na małe kawałki. W naczyniu podsmażamy czosnek, paprykę i pomidora, a następnie dodajemy małże i gotujemy 3 minuty. Dodajemy wodę, musztardę, oliwki i sól. Gotujemy pod przykryciem ok. 10min, na końcu dodajemy pokruszony kozi ser
i koperek.