wtorek, 22 września 2015

Sałatka z kaszą bulgur


Starożytna sałatka z kaszą bulgur

i dressingiem z granatu


Od poniedziałku w Lidlu trwa tydzień grecki. Ja już jestem po pierwszych zakupach, więc na pierwszy ogień poszła sałatka, którą przygotowałam na warsztatach kuchni greckiej zorganizowanych przez Lidla

Wszystkich serdecznie zachęcam, aby wybrali się do sklepu po produkty greckie i wyczarowali to pyszne danie :)


Składniki - 4 porcje: 
2 filiżanki kaszy bulgur
1 dojrzały granat
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 cebule dymki
2 łyżki posiekanego koperku
70 g sera Feta
orzechy włoskie i granat do dekoracji

Składniki - dressing:

4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
4 łyżki soku z granatu
sól morska i pieprz do smaku




Wykonanie:


Kaszę bulgur przygotowujemy według opisu na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.
Za pomocą łyżki wyjmujemy ziarenka granatu, z połowy wyciskamy sok.
Drobno siekamy dymkę i koperek.
W misce mieszamy kaszę, ziarenka granatu, dymkę, orzechy, koperek i rozkruszony ser Feta.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy dressing mieszając składniki w drugiej misce za pomocą trzepaczki.
Mieszamy sałatkę z przygotowanym dresingiem.
Podajemy dekorując orzechami i ziarenkami granatu.