Starożytna sałatka z kaszą bulgur
i dressingiem z granatu
Od poniedziałku w Lidlu trwa tydzień grecki. Ja już jestem po pierwszych zakupach, więc na pierwszy ogień poszła sałatka, którą przygotowałam na warsztatach kuchni greckiej zorganizowanych przez Lidla.
Wszystkich serdecznie zachęcam, aby wybrali się do sklepu po produkty greckie i wyczarowali to pyszne danie :)
Składniki - 4 porcje:
2 filiżanki kaszy bulgur
1 dojrzały granat
2 łyżki posiekanych orzechów
włoskich
3 cebule dymki
2 łyżki posiekanego koperku
70 g sera Feta
orzechy włoskie i granat do
dekoracji
Składniki - dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
4 łyżki soku z granatu
sól morska i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kaszę bulgur
przygotowujemy według opisu na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.
Za pomocą
łyżki wyjmujemy ziarenka granatu, z połowy wyciskamy sok.
Drobno
siekamy dymkę i koperek.
W misce
mieszamy kaszę, ziarenka granatu, dymkę, orzechy, koperek i rozkruszony ser
Feta.
Przyprawiamy
do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy
dressing mieszając składniki w drugiej misce za pomocą trzepaczki.
Mieszamy
sałatkę z przygotowanym dresingiem.
Podajemy
dekorując orzechami i ziarenkami granatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz