Tarta z serem ricotta, parmezanem i kurkami
Składniki - ciasto:
Mąka pszenna – 1 szklanka
Mąka kukurydziana – 1 szklanka
Żółtko jaja – 1 sztuka
Masło – ½ kostki
Sól – 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia – szczypta
Składniki:
Ser ricotta – 250g
Parmezan – 3 łyżki startego
Kurki – 200g
Masło klarowane – 1 łyżeczka
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Jajko – 1 sztuka
Wykonanie - ciasto:
Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać, przesiać, połączyć z
solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtko jaja i zimne masło.
Zagnieść ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.
Ciasto podpiec w piekarniku w 180 stopniach przez około
15-20 minut.
Wykonanie:
Kurki dokładnie oczyścić i wysuszyć, a następnie delikatnie podsmażyć na maśle klarowanym. Ser ricotta wymieszać z parmezanem, jajkiem, przyprawami i kurkami. Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto i piec w piekarniku w 180 stopniach przez 45-50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz