środa, 23 września 2015

Jesienna tarta z kurkami



Tarta z serem ricotta, parmezanem i kurkami




Składniki - ciasto:

Mąka pszenna – 1 szklanka
Mąka kukurydziana – 1 szklanka
Żółtko jaja – 1 sztuka
Masło – ½ kostki
Sól – 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia – szczypta

Składniki:

Ser ricotta – 250g
Parmezan – 3 łyżki startego
Kurki – 200g
Masło klarowane – 1 łyżeczka
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Jajko – 1 sztuka


Wykonanie - ciasto:

Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać, przesiać, połączyć z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtko jaja i zimne masło. Zagnieść ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.
Ciasto podpiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 15-20 minut.


Wykonanie:

Kurki dokładnie oczyścić i wysuszyć, a następnie delikatnie podsmażyć na maśle klarowanym. Ser ricotta wymieszać z parmezanem, jajkiem, przyprawami i kurkami. Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto i piec w piekarniku w 180 stopniach przez 45-50 minut.