środa, 23 września 2015

Jesienny gulasz z dynią i knedlem



Gulasz z dynią podany na knedlu




Składniki – gulasz:

Mięso wołowe na gulasz np. antrykot – 500g
Ostra kiełbasa np. węgierska lub chorizo – 100g
Dynia pokrojona w kostkę – 250g
Czerwona papryka – 2 sztuki
Suszona papryczka chili – 1 sztuka
Czerwone wino – 200ml
Czosnek – 2 ząbki
Ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Natka pietruszki


Składniki – knedel:

Mąka pszenna – 500g
Drożdże – 20g
Cukier – szczypta
Sól – 1 łyżeczka
Oliwa – 1 łyżka
Woda

Wykonanie – gulasz:

Mięso kroimy w równą kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę z suszoną papryczką chili i wytapiamy z niej tłuszcz. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, liść laurowy, ziele angielskie i całość podsmażamy. Kiedy mięso będzie podsmażone i „odda” trochę wody, dolewamy do niego wino i ½ szklanki wody. Całość dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i paprykę i posiekany czosnek. Całość dusimy jeszcze około 2 godziny, tak aby mięso było miękkie. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posypujemy natką pietruszki.


Wykonanie – knedel:

W misce rozpuszczamy drożdże z cukrem w 3 łyżkach wody. Następnie dodajemy oliwę, sól i mąkę. Całość mieszamy i dolewamy stopniowo wodę (około 1 szklanki). Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta drożdżowego – zagniatamy je tak długo, aż będzie „odchodzić” od ręki. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy wałek (coś na kształt chleba ciabatta) i przekładamy do naczynia do gotowania na parze. Knedla gotujemy na parze przez około 20-25 minut. 

Ugotowanego knedla kroimy w plastry i podajemy z gulaszem.