Kopytka z batatów z pesto z suszonych pomidorów
Składniki – kopytka:
Bataty – 2 sztuki
Jajko – 1 sztuka
Mąka pszenna – 1 szklanka
Mąka kukurydziana – 2-3 łyżki
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Składniki – pesto:
Suszone pomidory Ponti – 1 słoiczek
Czosnek – 1 ząbek
Orzechy włoskie – 1 garść
Orzechy nerkowce – 1 garść
Ser parmezan – 2 łyżki startego
Ser pecorino Romano – 2 łyżki startego
Sól – szczypta
Olej z suszonych pomidorów Ponti
Oliwa z oliwek – 3-4 łyżki
Wykonanie – pesto:
W blenderze zmiksować wszystkie składniki tj. suszone
pomidory, czosnek, orzechy. Następnie dodać starty ser, sól i oliwę. Całość
dokładnie wymieszać i przenieść do szklanego pojemnika lub słoiczka.
Wykonanie – kopytka:
Bataty umyć i ugotować do miękkości w mundurkach. Miękkie
bataty obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Połączyć z jajkiem, mąką
i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można do nich dodać szczyptę gałki
muszkatołowej. Z ciasta uformować wałek
i wycinać pod skosem 3-4 cm kawałki.
Kopytka ugotować w osolonej wodzie, a następnie wymieszać z
pesto. Całość skropić oliwą z oliwek i posypać startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz