czwartek, 24 września 2015

Kopytka z batatów z pesto z suszonych pomidorów



Kopytka z batatów z pesto z suszonych pomidorów




Składniki – kopytka:

Bataty – 2 sztuki
Jajko – 1 sztuka
Mąka pszenna – 1 szklanka
Mąka kukurydziana – 2-3 łyżki
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Składniki – pesto:

Suszone pomidory Ponti – 1 słoiczek
Czosnek – 1 ząbek
Orzechy włoskie – 1 garść
Orzechy nerkowce – 1 garść
Ser parmezan – 2 łyżki startego
Ser pecorino Romano – 2 łyżki startego
Sól – szczypta
Oliwa z oliwek – 3-4 łyżki


Wykonanie – pesto:

W blenderze zmiksować wszystkie składniki tj. suszone pomidory, czosnek, orzechy. Następnie dodać starty ser, sól i oliwę. Całość dokładnie wymieszać i przenieść do szklanego pojemnika lub słoiczka.


Wykonanie – kopytka:

Bataty umyć i ugotować do miękkości w mundurkach. Miękkie bataty obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Połączyć z jajkiem, mąką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można do nich dodać szczyptę gałki muszkatołowej.  Z ciasta uformować wałek i wycinać pod skosem 3-4 cm kawałki.
Kopytka ugotować w osolonej wodzie, a następnie wymieszać z pesto. Całość skropić oliwą z oliwek i posypać startym parmezanem.