Tarta 4 sery z żurawiną, orzechami i
szynką parmeńską
Składniki – ciasto 4 porcje:
Mąka kukurydziana – 250g
Mąka pszenna – 50g
Masło – 100g
Żółtko – 1 sztuka
Sól – 1 łyżeczka
Kefir – 150g
Składniki – farsz:
Ser
camembert – 150g
Ser brie –
100g
Ser cheddar
– 50g
Ser ricotta
– 50g
Orzechy włoskie – ½ szklanki
Żurawiana szuszona – ½ szklanki
Szynka parmeńska – 3 plastry
Sól, oregano
Miód – 1 łyżka
Wykonanie – ciasto:
Mąkę przesiać, dodać niej zimne masło, żółtko jaja, sól i
kefir. Ciasto zagnieść i odstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie
ciasto rozwałkować, wyłożyć nim posmarowane masłem foremki i piec w piekarniku
z włączoną dolą grzałką przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie
wyłożyć na ciasto farsz i piec 25 minut z włączoną górną i dolną grzałką.
Wykonanie – farsz:
Wszystkie sery pokroić w kostkę i wymieszać dokładnie. Dodać
posiekane orzechy i żurawinę. Szynkę pokroić w kostkę i dodać do farszu.
Doprawić do smaku solą, oregano i miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz