Gryczana tarta z serem camembert,
gorgonzolą, figami i szynką serrano
Składniki - ciasto:
Mąka gryczana – 1 szklanka
Mąka pszenna – 1 szklanka
Sól – 1 łyżeczka
Jajko – 1 sztuka
Masło – ½ kostki
Składniki – nadzienie:
Jajko – 2 sztuki
Śmietana – 2 łyżki
Jogurt naturalny – 2 łyżki
Ser gorgonzola – 4 łyżki
Ser camembert – 1 opakowanie
Figi – 3 sztuki
Orzechy włoskie – 1 garść
Szynka serrano – kilka plasterków
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie – ciasto:
Mąkę gryczaną i pszenną mieszamy z solą i łączymy z zimny
masłem i jajkiem. Zagniatamy kruche ciasto, które następnie odstawiamy do
lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na
tartę.
Ciasto pieczemy w piekarniku przez 15 minut.
Wykonanie – nadzienie:
Jajka mieszamy z jogurtem i śmietaną. Dodajemy pokruszony
ser gorgonzola i przyprawy. Ser
camembert i figi kroimy w plastry.
Połowę nadzienia wylewamy
na podpieczony spód tarty, a następnie układamy na niej pokrojone figi i
camembert. Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i zalewamy pozostałą
częścią nadzienia. Tarte pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Dekorujemy szynką serrano i świeżym tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz