wtorek, 29 września 2015

Gryczana tarta z serem, figami i szynką serrano



Gryczana tarta z serem camembert, gorgonzolą, figami i szynką serrano





Składniki - ciasto:

Mąka gryczana – 1 szklanka
Mąka pszenna – 1 szklanka
Sól – 1 łyżeczka
Jajko – 1 sztuka
Masło – ½ kostki

Składniki – nadzienie:

Jajko – 2 sztuki
Śmietana – 2 łyżki
Jogurt naturalny – 2 łyżki
Ser gorgonzola – 4 łyżki
Ser camembert – 1 opakowanie
Figi – 3 sztuki
Orzechy włoskie – 1 garść
Szynka serrano – kilka plasterków
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie – ciasto:

Mąkę gryczaną i pszenną mieszamy z solą i łączymy z zimny masłem i jajkiem. Zagniatamy kruche ciasto, które następnie odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę.
Ciasto pieczemy w piekarniku przez 15 minut.

Wykonanie – nadzienie:

Jajka mieszamy z jogurtem i śmietaną. Dodajemy pokruszony ser gorgonzola i przyprawy.  Ser camembert i figi kroimy w plastry.
Połowę nadzienia wylewamy  na podpieczony spód tarty, a następnie układamy na niej pokrojone figi i camembert. Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i zalewamy pozostałą częścią nadzienia. Tarte pieczemy 45 minut w 180 stopniach. 
Dekorujemy szynką serrano i świeżym tymiankiem.