Sałatka z kaszą gryczaną i czarną soczewicą
Składniki:
Kasza gryczana – 100g
Czarna soczewica – 50g
Cukinia – 200g
Kukurydza konserwowa – 100g
Pestki dyni – 3 łyżki
Papryczka chili – 1 mała sztuka
Tymianek cytrynowy – 3 gałązki
Natka pietruszki – 2 łyżeczki posiekanej
Pasta tahini – 2 łyżki
Miód – 1 łyżka
Oliwa cytrynowa (lub oliwa z oliwek i 1 łyżeczka soku z
cytryny) – 1 łyżka
Sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę gryczaną i soczewicę gotujemy, aż będą miękkie.
Cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Cukinię i kukurydzę
dodajemy do kaszy i soczewicy. Następnie prażymy pestki dyni i dodajemy do
sałatki. W miseczce mieszamy pastę tahini, oliwę, miód z tymiankiem i posiekaną
papryczką chili. Sos dodajemy do sałatki, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i
pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz