poniedziałek, 28 września 2015

Jesienna sałatka z kaszą gryczaną i czarną soczewicą

Sałatka z kaszą gryczaną i czarną soczewicą



Składniki:

Kasza gryczana – 100g
Czarna soczewica – 50g
Cukinia – 200g
Kukurydza konserwowa – 100g
Pestki dyni – 3 łyżki
Papryczka chili – 1 mała sztuka
Tymianek cytrynowy – 3 gałązki
Natka pietruszki – 2 łyżeczki posiekanej
Pasta tahini – 2 łyżki
Miód – 1 łyżka
Oliwa cytrynowa (lub oliwa z oliwek i 1 łyżeczka soku z cytryny) – 1 łyżka
Sól, pieprz

Wykonanie:

Kaszę gryczaną i soczewicę gotujemy, aż będą miękkie. Cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Cukinię i kukurydzę dodajemy do kaszy i soczewicy. Następnie prażymy pestki dyni i dodajemy do sałatki. W miseczce mieszamy pastę tahini, oliwę, miód z tymiankiem i posiekaną papryczką chili. Sos dodajemy do sałatki, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.