niedziela, 27 września 2015

Minestrone z pesto bazyliowym

Włoska zupa minestrone z Pesto



Składniki:

Dynia – 500g
Papryka czerwona – 2 sztuki
Marchewka – 2 sztuki
Pomidory – 2 sztuki
Ziemniaki – 2 sztuki
Fasola biała – 150g ugotowanej
Pesto bazyliowe – 3-4 łyżki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Natka pietruszki
Sól, pieprz

Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ziemniaki, marchewkę i dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Całość zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i paprykę. Do zupy dodajemy oliwę z oliwek, pesto i ugotowaną wcześniej fasolę. Całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Do zupy można dodać drobny makaron, ryż lub kaszę, albo też podać z pieczywem.