Włoska zupa minestrone z Pesto
Składniki:
Dynia – 500g
Papryka czerwona – 2 sztuki
Marchewka – 2 sztuki
Pomidory – 2 sztuki
Ziemniaki – 2 sztuki
Fasola biała – 150g ugotowanej
Pesto bazyliowe – 3-4 łyżki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Natka pietruszki
Sól, pieprz
Wykonanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ziemniaki, marchewkę i
dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Całość zalewamy wodą i gotujemy na
małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i
paprykę. Do zupy dodajemy oliwę z oliwek, pesto i ugotowaną wcześniej fasolę.
Całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i
posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Do zupy można dodać drobny makaron, ryż lub kaszę, albo też podać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz